Etusivu » Liikunta ja ravinto » Kokkikurssi on rento ja mukava tapa viettää yhteistä aikaa
Ruoanlaitto

Kokkikurssi on rento ja mukava tapa viettää yhteistä aikaa

Kristian
Kristian
Kuva: Kokkikoulu Espa

Kokkikurssi on hauska tapa viettää työpaikan tyky-päivää, synttäreitä, polttareita, luokkakokousta tai naisten iltaa kaveriporukassa.

Syitä kurssille lähtöön löytyy varmasti vaikka kuinka paljon, eikä suotta, ruoanlaitto yhdessä on rentoa ja hauskaa, ja aina uusista kokkaamisen tavoista jää jotain mieleen.

– Porukoille ja erityisesti yrityksille kokkikurssi toimii parhaana tapana nostaa tiimihenkeä, kun ruokaa tehdään joko pareittain tai pienissä ryhmissä. Se on mielekästä yhdessä tekemistä ja samalla kuitenkin pientä kilpailua rennolla mielellä, kun jokainen haluaa tehdä parhaan ruoan, Kristian Vuojärvi kuvaa vauhdikasta meininkiä.

Kurssitarjonnassa mennään sesonkien mukaan, ja parhaillaan suosittuja ovat muun muassa riistakurssit.

– Joulukurssit alkavat jo täyttyä eli jos joulupöytään halutaan perinteistä ruokaa hiukan modernimpaa makua, kannattaa alkaa jo etsiä sopivaa kurssia, Vuojärvi vinkkaa.

Vuojärven oma 20 vuoden ravintola- ja ruoka-alan kokemus on huikea. Hän on muun muassa pyörittänyt lukuisia omia ravintoloita ja osallistunut menestyksekkäästi kansainvälisiin kilpailuihin joukkueen kapteenina ja johtajana.

Kun reseptit ovat yksityiskohtaisia, jokainen onnistuu niitä noudattamalla

Kurssille osallistumista ei kannata tyssätä epäilyyn omien taitojen riittämättömyydestä.

– Kursseille kannattaa jokaisen lähteä taidoistaan riippumatta. Osallistujat saavat vaikeusasteen mukaan toteutettavaksi juuri sen osan ruoan valmistuksesta, minkä hän varmasti osaa tehdä, vahvistaa Vuojärvi.

– Näemme nopeasti kurssilaisten taitotason, ja annamme joko lisätehtäviä tai lisää ohjausta kunkin tarpeen mukaan.

Vuojärvi on huomannut, että kotimaisten raaka-aineiden suosiminen on kurssilaisille tärkeää. Poikkeuksia joudutaan kuitenkin tekemään esimerkiksi suklaan ja eksoottisten hedelmien kohdalla.

– Myös maa-teemaisilla kursseilla pääraaka-aineet ovat suomalaisia, mutta tietyn maan persoona tuodaan esiin juuri sen maan tuotteilla, hän sanoo.

– Ympäristöhengessä kunnioitamme raaka-aineita ja teemme syötäväksi kelpaavaa kaikesta mistä vaan keksimme. Esimerkiksi lohesta voidaan käyttää kaikki mahdolliset osat suomuja myöten, Vuojärvi sanoo ja antaa yllättävän ohjeen:

– Suomut keitetään, kuivataan ja friteerataan rapeiksi – kyllä on hyvää!

Lue myös: Kotikokkailijasta huippukokiksi – 14 vinkkiä, jotka muuttavat kokkaustapasi

Suomalainen ruokakulttuuri nousuun

Skandinaavinen suurpiirteinen ruokateema on ollut suosittua jo pitkään. Vuojärvi ennakoi, että seuraavaksi suunnataan takaisin klassisempaan fine dining -tyyliin, jossa raaka-aineen kunnioituksen ohella lautasella näkyy käsityö.

– Tällä hetkellä meillä ei ole suunnan näyttäjiä ja taidamme hiukan junnata paikoillamme – ikävä sanoa. Toivonkin fine diningin näkyvän pian enemmän, sillä se kehittää ruokakulttuuriamme ja kokkeja Suomessa. Näin voimme vahvistaa kiinnostavuuttamme ruokamaana muuallakin, Vuojärvi sanoo innostuneena.

Vuojärvelle omistautuminen ravintola- ja ruoka-alalle on elämäntapa ja enemmän harrastus kuin työ. Hän tekee itse päivittäin työtä kehittyäkseen kokkina edelleen.

– Kun pitää mielen avoimena ja on taito kuunnella, oppii aina itsekin. Pitää pysyä nöyränä, jotta kokki kehittyy läpi uransa, hän pohtii.

Tämä varmasti pätee myös meille kotikokeille.

Next article