Etusivu » Raskaus » Turvaa odottavalle, sikiölle ja vastasyntyneelle
Raskaus

Turvaa odottavalle, sikiölle ja vastasyntyneelle

raskaus
raskaus
Kuva: Unsplash

Raskaudenaikaisilla seulontatutkimuksilla selvitetään odottavan äidin terveydentilaa sekä sikiön mahdollisia kromosomi- ja rakennepoikkeavuuksia. Joissain tapauksissa hoito jo raskauden aikana tai välittömästi syntymän jälkeen voi pelastaa vastasyntyneen hengen.

Raskausajan seulontatutkimuksilla pyritään ehkäisemään komplikaatioita, ennenaikaisia synnytyksiä ja edistetään vastasyntyneen terveyttä jo kohdussa.

– Odottavilta seulotaan muun muassa diabetesta, HIV-tartuntoja, C-hepatiittia sekä pre-eklampsian eli raskausmyrkytyksen riskiä, perinatologian erikoislääkäri, dosentti Vedran Stefanovic kertoo.

Pahimmillaan sikiön ja äidin henkeä uhkaavaa raskausmyrkytystä on joissain tapauksissa mahdollista hoitaa asetyylisalisyylihapolla.

– Pre-eklampsian hoito on synnytys, jonka lykkäämiseen riskiryhmien varhaisella tunnistamisella pyritään. Asetyylisalisyylihappo ei välttämättä estä raskausmyrkytystä, mutta alkuraskaudessa aloitettuna sen on todettu viivyttävän sitä ja vähentävän hyvin ennenaikaisen synnytyksen riskiä, Stefanovic sanoo.

Pre-eklampsian aiheuttajaa ei tiedetä, mutta riskitekijöitä tunnetaan.

– Muun muassa korkean verenpaineen, aiempien raskausmyrkytysten, monisikiöraskauden, korkean iän ja luovutetuilla alkioilla alkuun saatettujen raskauksien on todettu lisäävän riskiä. Pre-eklampsiaa seulotaan verenpainetta seuraamalla ja virtsan valkuaispitoisuutta mittaamalla, Stefanovic kertoo.

– On kuitenkin mahdollista, että raskausmyrkytystä ei tule, vaikka riski siihen olisi havaittu. Samoin raskausmyrkytys voi tulla, vaikka sitä ei seulonnan perusteella osattaisi epäillä, Stefanovic painottaa.

Onko sikiö terve?

Suomessa jokaiselle raskaana olevalle tarjotaan maksuton mahdollisuus sikiön kromosomi- ja rakennepoikkeavuuksien seulontatutkimukseen sekä jatkotutkimuksiin poikkeavuutta epäiltäessä.

– Kromosomitutkimuksessa seulotaan muun muassa Downin oireyhtymälle tavanomaisia poikkeamia. Osa haluaa keskeyttää raskauden, jos lapsella on kromosomipoikkeama, toiset päättävät jatkaa raskautta joka tapauksessa. Siinä tapauksessa seulonta auttaa valmistautumaan tulevaan.

– Rakennepoikkeavuustutkimuksilla puolestaan voidaan todeta muun muassa sydämen ja hermoston epämuodostumia sekä kaksoisraskauden verenkierron ongelmia. Osaa rakennepoikkeavuuksista voidaan hoitaa jo raskauden aikana. Joskus taas vastasyntyneen välitön moniammatillinen erikoissairaanhoito voi olla henkiinjäämisen edellytys. Kun poikkeama tiedetään, tähän osataan valmistautua ennen synnytystä, Stefanovic avaa sikiöseulonnan hyötyjä. 

raskausmyrkytys
Kuva: Getty Images

Leena ja vauvat selvisivät raskausmyrkytyksestä.

Eletään vuotta 2008. Leena Huhtamella odottaa esikoistaan ja havahtuu työpaikallansa outoon tunteeseen. Tavarat eivät pysy käsissä. Myöhemmin sisko panee merkille Leenan turvotuksen. Raskausviikkoja on kertynyt 20.

– Heräsi epäilys, ettei kaikki ole kunnossa. Neuvolassa sitten havaittiin erittäin korkea verenpaine. Jäin hetkeksi sairauslomalle, mutta palasin pian töihin, nainen muistelee.

Viikolla 26 virtsan proteiinipitoisuus kuitenkin nousi vaarallisen korkeaksi. Huhtamellalla diagnosoitiin raskausmyrkytys.

– Järkytyin uutisesta ja pelkäsin hirveästi vauvan puolesta. Jouduin osastolle, jossa valkosolut jatkoivat nousemistaan. Edessä oli viikkotolkulla pitkiä päiviä sektiota odotellessa.

– Lopulta esikoiseni syntyi viikolla 30+1 vain reilun kilon painoisena. Sekä minulla että vauvalla alkoi pitkä toipuminen. Olimme osastolla 3,5 kuukautta, jonka jälkeen pojalla oli vielä vuoden ajan lisähappilaite. Nyt vieressä on reipas kymmenvuotias, Leena kiittelee.

Uusi raskaus – ja myrkytys

Seitsemän vuotta myöhemmin Huhtamella on jälleen raskaana.

– Aikaisemmasta kokemuksestani johtuen minulle määrättiin heti verta ohentavaa lääkettä, joka saattaa estää raskausmyrkytyksen kehittymisen istukassa. Olin myös tarkemmassa seurannassa, jossa havaittiinkin jo viikolla 22 virtsan kohonneet proteiinipitoisuudet.

– Säikähdin, että lapsi syntyy vielä esikoistakin pienempänä. Olin koko loppuraskauden sairauslomalla, mutta verenpaineet eivät nousseetkaan.

Tällä kertaa, ennenaikaiselta synnytykseltä vältyttiin ja Leenan esikoiselle syntyi terve veli viikolla 41+ 4.

Mari Laaksonen, [email protected]

Next article