Etusivu » Kauneus » Kesän vihuliaiset pistiäiset – ampiaiset ja mehiläiset
Kesä

Kesän vihuliaiset pistiäiset – ampiaiset ja mehiläiset

pistiäiset
pistiäiset
Kuva: Getty Images

Pistiäiset, mehiläiset ja ampiaiset ovat joka kesäinen riesa ja kesällä niiltä on vaikea välttyä. Pistosvaaraa voi kuitenkin pyrkiä minimoimaan ja allergiaoireita hälventämään.

1. Suomalaisista 2 % on pistiäisallergisia. Pistiäiset ovat vihuliaisia, sillä lähes kaikille tulee jonkinasteinen myrkkyreaktio. Oireena on kuumottava, kivulias ja turvonnut ihoreaktio. Pistoskohtaa ei saa hieroa, jotta myrkky ei pääse leviämään. Mehiläisen myrkkypiikki tulee poistaa. Ampiainen ei jätä piikkiään ihoon.

2. Pistiäisten pistojen oireita voi lievittää kylmällä kääreellä tai kylmäpussilla.

3. Allergiassa oireet etenevät nopeasti ja mitä nopeammin oireet etenevät laaja-alaisista iho-oireista hengitystieoireisiin, sitä vakavammasta tilanteesta on kyse. Jos on saanut vakavan allergisen reaktion eli anafylaksian, tulisi tällaisissa tapauksissa olla jo varalla ensiavuksi adrenaliini-injektori, joka on reseptilääke. Pistiäiset ja niiden aiheuttamat rektiot vaihtelevat paljon yksilöittäin. Joillekin allergisia oireita ei edes synny.

4. Lievimmissä allergioissa antihistamiini ja ”kyypakkaus” ovat hyvä apu pistiäisten pistosten oireiden lievittämiseen.

5. Pistiäiset, kuten ampiaiset ja mehiläiset pistävät vain hätääntyneenä, älä siis huido. Pistosvaaraa voi minimoida välttämällä värikkäitä vaatteita, houkuttelevia tuoksuja ja makeita juomia.

Lue myös:
Tunnistatko kotipihasi mustakeltaiset pörriäiset?
Parhaat puutarhakasvit mehiläisille – 5 pölyttäjien suosikkia

Next article