Etusivu » Intiimiterveys » Huomio alakertaan
Intiimiterveys

Huomio alakertaan

lantionpohjanlihasten harjoittelu
lantionpohjanlihasten harjoittelu
Kuva: Adobe Stock

Päivittäinen lantionpohjanlihasten harjoittelu ennaltaehkäisee ja hoitaa kiusallisia toimintahäiriöitä lantionpohjan alueella.

Lihaksisto pysyy kunnossa päivittäisillä supistusharjoituksilla, joista saa parhaimmillaan myös voimakasta mielihyvää. Hyvässä kunnossa olevat lantionpohjanlihakset voimistavat seksuaalista nautintoa sekä parantavat pidätyskykyä ja ryhtiä.

Ohjeet naisen lantion alueen terveyden ylläpitämiseen ovat lantionpohjan fysioterapeutti ja seksuaalineuvoja Miia Silventoisen mukaan yksinkertaiset, mutta silti monelle naiselle epäselvät.

– Rasvaamme kasvoja, käymme kampaajalla ja laitamme tekoripisiä, mutta jostain syystä intiimialueen hoito on usein retuperällä. Valloillaan oleva trendi poistaa alapään karvoitusta lisää ärsytystä ja voi altistaa tulehduksille, Silventoinen toteaa. Karvoituksella on suojaava tarkoitus.

Intiimialue voi olla punainen ja ärtynyt, vaikka nainen ei ole sitä edes huomannut.

– Katsomalla intiimialueen limakalvoja peilillä pääsee jo todella pitkälle. Lisäksi aluetta olisi hyvä rasvata säännöllisesti samoin kuin rasvaamme kasvojakin, Silventoinen neuvoo.

Hahmotatko lantionpohjanlihaksesi?

Rasvauksen lisäksi lantion alueen terveyttä tulisi hoitaa supistelemalla lihaksia päivittäin osana arkea. Silventoisen mukaan osalle naisista on kuitenkin vaikeaa hahmottaa lantionpohjan lihaksistoa, joka yleensä tarkoittaa myös sitä, että lihakset ovat heikossa kunnossa. Jos naisella on lisäksi lantionpohjan toimintahäiriöitä hän voi tarvita ammattilaisen apua lihassupistuksen opetteluun.

Lihaksiston kuntoa voi testata yksinkertaisella sormitestillä.

– Laita 1 tai 2 sormea emättimeen ja tunnustele mitä tapahtuu. Tunnetko lihasten supistumisen sormiesi ympärillä ja samalla imaisevaa liikettä sisäänpäin? Jos et, niin sitten on aika alkaa tehostetusti harjoittelemaan, Silventoinen opastaa.

Hän antaa naisille yksinkertaisen vinkin lantionpohjan lihasten harjoitteluun: harrastakaa seksiä! Kumppanin kanssa tai soolona. Orgasmissa lantionpohja supistelee voimakkaasti, ja se on terveysliikuntaa parhaimmillaan.

– Vibraattorin käytöllä on myönteinen vaikutus lantion alueen hyvinvoinnille. Nauttikaa naiseudestanne! Silventoinen rohkaisee.

Lantionpohja vahvaksi ja kivuttomaksi sähköhoidoilla

Jos on virtsankarkailua tai kipua lantion alueella, kipua voidaan lievittää ja lihaksistoa vahvistaa sähköstimulaation avulla.

– Sähkö auttaa lihasten supistumisliikkeen tunnistamisessa ja voimistaa harjoittelua. Sähkö on yksi tärkeimmistä työkaluistani fysioterapeuttina. Sen avulla autamme naisia tunnistamaan lihaksiston ja saamme usein aikaan ahaa-elämyksen: Ai näin tämä kuuluisi tehdä!

Sähköä käytetään myös lantionalueella esiintyvien kipujen, kuten kuukautis- ja yhdyntäkipujen hoidossa.

–  Sähkö on fysioterapian käytetyimpiä hoitomenetelmiä. TENS-hoitoa on käytetty jo 60-luvulta lähtien. Menetelmä perustuu siihen, että sähköstimulaation avulla kipusignaalin kulku aivoihin estyy, jolloin kipu jää aistimatta. Lisäksi elimistön endorfiinitaso nousee sähköhoidon vaikutuksesta, Silventoinen päättää.

Sähköstimulaatiolaitteen kanssa voi harjoitella yksin kotona, mutta ammattilaiselta saa apua laitteen käyttöön ja valintaan.

Next article